Wetenschap

Wetenschappers schatten dat er 36 buitenaardse beschavingen contact met ons kunnen opnemen

buitenaardsleven

Het is een vraag die heel veel mensen bezighoudt. Zij wij de enige in het heelal, of zijn er andere buitenaardse beschavingen te vinden? Nu hebben wetenschappers gezegd dat er misschien tientallen buitenaardse beschavingen, niet ver van de aarde te vinden zijn. Sommigen van hen zijn zelfs geavanceerd genoeg om met ons te communiceren. Als ze dat zouden willen..

Wow, 36 andere buitenaardse beschavingen om te ontmoeten, dat is toch geweldig nieuws! Moet je nagaan wat we allemaal van hen kunnen leren. We kunnen op space vakantie, scholieren kunnen op uitwisseling, en wat dacht je van al die nieuwe gerechten, culturen, kunst en natuur?

Het nieuwe onderzoek naar buitenaardse beschavingen

In een nieuwe studie in The Astrophysical Journal schatten wetenschappers van de University van Nottingham dat er minimaal 36 communicerende intelligente buitenaardse beschavingen in de Melkweg zijn.  Maar hoe komt de wetenschap aan dit getal, 36? We hebben hierover niets in het nieuws gezien en het lijkt ons wel redelijk belangrijk om te delen wanneer we een andere beschaving hebben ontdekt. Helaas, werkelijk contact is er niet.

Maar de wetenschap heeft wel een berekening gemaakt om te weten hoeveel buitenaardse beschavingen er vandaag de dag in ons eigen sterrenstelsel aanwezig zouden kunnen zijn. Voor deze berekening was een enorme hoeveelheid data nodig. Er werd gekeken naar de hoeveelheid planeten, de grootte van planeten, temperatuur, afstand tot de zon, aanwezigheid van water enz. Zo werd gezocht naar planeten die lijken op onze eigen aarde.

Het Astrobiological Copernican Principle

Er zijn zo ongeveer 200-400 miljard sterren in de Melkweg, waarvan ongeveer 20% op onze zon lijkt. Daar weer een kwart van heeft planeten die lijken op onze aarde. En deze bevatten bijna allemaal de juiste grondstoffen om leven te creëren. Maar goed, dan ben je er nog niet. Want er moeten een heleboel toevalligheden voordoen om net zo te evolueren als wij. Daarnaast duurde het voor de aarde 5 miljard jaar om intelligent leven te ontwikkelen. Wanneer je deze berekening op de overgebleven planeten toepast blijft nog maar een handje vol over die even ver of verder zijn dan wij. Dit wordt het Astrobiological Copernican Principle genoemd.

36 buitenaardse beschavingen

En zo kwam de wetenschap op het magische nummer 36. Naar schatting zijn er naast onze eigen beschaving nog 36 andere buitenaardse beschavingen te vinden. Deze zijn net zo ontwikkeld als wij en hebben radiocommunicatie ontdekt, houden zich bezig met verkenning van de ruimte en sturen signalen de ruimte in. Maar ja, het blijft natuurlijk een vermoeden.

Waarom hebben we nog geen contact met deze 36 buitenaardse beschavingen?

Maar stel dat dit het geval is, waarom hebben we dan nog geen contact gehad? Christopher Conselice, een van de wetenschappers achter deze studie zegt daarover:

Ze zouden behoorlijk ver weg zijn … 17.000 lichtjaar is onze berekening voor de dichtstbijzijnde. Wat betekent dat het nog 6.120 jaar zal duren voordat je een alien kunt uitnodigen om deel te nemen aan je Zoom happy hour.”

error: Content is protected