Cultuur

7 Verrassende kerst weetjes die je nog niet kende

3. KFC

Japanners eten traditioneel KFC als kerstdiner. Hoewel er bijna geen Christenen in Japan zijn wordt er op deze manier toch bij het kerstfeest stilgestaan. Deze vreemde keuze voor gefrituurde kip is het gevolg van een erom goed aangeslagen markering campagne. In 1947 bood KFC in Japan een speciaal menu aan tijdens de kerstdagen. Onder de slogan “Kentucky for Christmas!” konden expats en andere buitenlanders bij KFC genieten van gefrituurde kip en wijn. Dit was ook onder de Japanners een enorm succes en tegenwoordig is het dus traditie je vol te proppen met KFC tijdens kerst.

4. Donald Duck en Kalle Anka

In Zweden vindt sinds de jaren 60 iedere kerst hetzelfde ritueel plaats. Bijna alle zweden, oud en jong, kruipen op kerstavond voor de televisie voor een Disney marathon. Kunnen we dit hier niet ook tot traditie maken?! Ieder jaar worden dezelfde filmpjes uit de jaren 30, 40, 50 en 60 uitgezonden. ‘Donald Duck en zijn vrienden wensen je een fijne kerst” (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul) is de titel van de show en haalt ieder jaar de top 3 populairste televisie momenten.

5. En het populairste kerstlied is…

Er bestaan nogal wat kerstliedjes, maar welke van die 3 miljoen is nu het aller populairst? Dat is lastig te zeggen. Ieder jaar wisselt de volgorde maar er zijn er altijd 5 die ieder jaar weer erom hoog scoren:
1. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You
2. Wham! – Last Christmas
3. Chris Rea – Driving Home For Christmas
4. John Lennon – Happy Xmas (War Is Over)
5. Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

6. Mistletoe / maretak

Ken je de mistletoetraditie? Wanneer je op de kerstborrel van je werk bent moet je hier vooral even voor oppassen. Wanneer je namelijk nietsvermoedend met een collega staat te klagen over het tegenvallende kerstpakket kan het zomaar zo zijn dat jullie moeten zoenen.. Sta je namelijk samen onder dit groene takje dan ben je dit schijnbaar verplicht. Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

7. Saturnaliën

Dit was de naam die de Romeinen gaven aan de feestdag op de zonnewende van 21 december ieder jaar. Ze eerden zo de god Saturnus en vierden het einde van het landbouwjaar. Dit deden ze door groene takken in huis te hangen, elkaar geschenken te geven en buitensporig veel te eten en drinken. Klinkt dit herkenbaar?

error: Content is protected