Geschiedenis

7 weetjes over de Elfstedentocht die je nog niet kende

4. W.A. van Buren

Heb je wel eens van deze bijzondere deelnemen gehoord? Hij deed mee aan de toch van 1986 met startnummer 1. In de vroege ochtend start hij nog zonder media aandacht maar in de middag wordt bekend dat deze schaatser niemand minder is dan de toen 18-jarige prins Willem-Alexander.

5. Geheime controles

Tijdens de toch moeten de schaatsers 11 stempels verzamelen. In iedere stad staat een stempelpost. Pas bij een volle spaarkaart krijg je het beroemde kruisje en maak je kans de toch te winnen. Om te voorkomen dat deelnemers stiekem de trein of de auto tussen de stempelposten pakken zijn er een aantal geheime controles langs de route waar ook een stempel moet worden gehaald.

6. Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Duitse bezetting ging de toch gewoon door. In 1941 gingen 1900 schaatsers het ijs op. De Vereniging De Friesche Elfsteden was eerst absoluut niet van plan de tocht in deze vreselijke periode te organiseren. De druk van het publiek en het uitstekende ijs deed hen toch anders beslissen. Er werd wel duidelijk gemaakt dat het uitsluitend om schaatsen moest gaan en er niet mocht worden geprotesteerd tegen de Duitse bezetting.

7. De hel van 63

In 1963 was het koud, enorm koud. Dit was de zwaarste Elfstedentocht ooit. Het vroor de dag van de tocht 18 graden! Daarnaast stond er een harde ijskoude oostenwind en was het ijs van slechte kwaliteit. Toch vertrokken er 10.000 schaatser, waarvan er slechts 69 de finish haalden.

Hou je helemaal niet van sneeuw en ijs? Misschien ben je wel allergisch voor kou. Je leest er hier meer over: Zie je wel! Je kan dus écht allergisch zijn voor kou

error: Content is protected