Gezondheid Wetenschap

Dit is waarom je vingertoppen rimpelen onder de douche

Waarom rimpelen alleen je vingertoppen?

Ok, hoe de rimpels ontstaan is duidelijk. Maar waarom doet je huid dit en waarom gebeurt dit (gelukkig) niet over je hele lichaam maar alleen op je tenen en vingertoppen?

vingertoppen rimpelen

Onze tenen en vingertoppen rimpelen niet voor niets wanneer ze in aanraking komen met water. Volgens biologen van de Britse Universiteit van Newcastle danken we dit fenomeen aan onze verre voorouders. Rimpelige vingers en tenen bieden veel meer grip. De rimpels werken als een afwateringssysteem waardoor het water wordt afgevoerd net als bij een autoband gebeurt. Evolutionair is dit afwater systeem nooit verdwenen omdat het heel veel voordelen biedt. Je glijdt veel minder snel uit en je kan gemakkelijk voedsel zoeken en oppakken in het water.

Rimpels zorgen voor extra grip

Superhandig dus, want nu glibbert die fles shampoo en dat stuk zeek een stuk minder snel tussen je vingers door en heb je met je tenen veel meer grip op die gladde badkamervloer. Dit is ook de reden dat de rest van ons lijf niet rimpelt. Hiermee hoef je namelijk geen grip te hebben.

De rimpels zijn alleen handig in het water en verdwijnen dan weer op het droge. Een rimpelige huid is namelijk minder gevoelig dan een glad oppervlak. Zo hebben onze handen en voeten het beste van twee werelden. Grip in het water en gevoel op het droge.

error: Content is protected