Geschiedenis

Dit is de bizarre reden dat we oranje worteltjes hebben

Waarom is de lucht blauw? Waarom zijn bananen krom? Waarom zijn worteltjes oranje?! Allemaal vragen die in dezelfde categorie lijken te vallen. Toch is de wortel-vraag een geval apart. Het is namelijk niet, zoals bij kromme bananen of die mooie blauwe lucht, dat het een natuurlijk verschijnsel is. Worteltjes zijn van nature niet altijd oranje.. De mens heeft een enorme rol gespeeld in de huidige kleur van de wortel. Sterker nog, het waren de Nederlanders die ervoor hebben gezorgd dat de hele wereld oranje worteltjes eet.

Oorspronkelijk komt de wortel uit Carota, een gebied op de grens van Afghanistan en Iran. De wortel leek toen nog veel op een gewone boomwortel en is bruin of wit in plaats van oranje. Wanneer de wortel in India terecht komt wordt deze gekweekt tot het model wat we vandaag de dag kennen. De kleur was toen ook nog niet oranje maar wit, geel of paars. In de 17e eeuw nam de V.O.C. de wortel mee naar Nederland. In deze tijd lagen de Nederlanders nogal overhoop met Spanje, Engeland en eigenlijk alle andere landen waar we iets mee te maken hadden. Geliefd waren we zeker niet..

Willem van Oranje was onze nationale held en de Nederlanders wilden graag laten zien dat ze hem steunden in deze tijd van oorlog. Dit is de reden dat de achterban van Willem van Oranje begon met het kweten van oranje worteltjes! Tijdens de Spaanse bezetting werden oranje worteltjes een subtiel teken van verzet en nationale trots. Had je oranje worteltjes in je tuin groeien of serveerde je oranje wortel dan liet je zien dat je je verzette tegen de Spanjaarden. Vol trots kon je zo laten zien dat je achter Willem stond wanneer je een stoofpotje met oranje worteltjes at. De eerste oranjehype was een feit!

Toen Willem van Oranje daadwerkelijk aan de macht kwam en een einde maakte aan de Spaanse bezetting waren de oranje worteltjes niet aan te slepen. Er was zo veel vraag naar dat alle ander kleuren wortels al snel uit ons land verdwenen. Nederland werd de grootste wortel kweker van de wereld en zo moest iedereen meedoen met de oranje gekte.

Toch leuk om te weten dat de hele wereld op onze nationale trots knabbelt. Hoogste tijd om onze oranje creatie tot nationale groente inclusief nationale feestdag uit te roepen. Lijkt me super gezellig! Worteldag bestaat trouwens al. Ooit heeft ene Ron Gordon bedacht dat dagen waarop de dag en de maand beiden de wortel zijn van de laatste twee cijfers van het jaartal Worteldagen zijn. Zo is 09-09-1981 een worteldag en 03-03-2009 ook. Tsja, je moet er maar opkomen…

Verder lezen: Ga je van worteltjes écht beter zien?