Geschiedenis

Dit is de bizarre reden dat we oranje worteltjes hebben

wortel oranje

Waarom is de lucht blauw? En waarom zijn bananen krom? Ja, en waarom zijn worteltjes oranje?! Allemaal vragen die in dezelfde categorie lijken te vallen. Toch is de wortel-vraag een geval apart.

Het is namelijk niet, zoals bij kromme bananen of die mooie blauwe lucht, dat het een natuurlijk verschijnsel is. Worteltjes zijn van nature niet altijd oranje.. De mens heeft een enorme rol gespeeld in de huidige kleur van de wortel. Sterker nog, het waren de Nederlanders die ervoor hebben gezorgd dat de hele wereld oranje worteltjes eet.

Oorspronkelijk komt de wortel uit Carota, een gebied op de grens van Afghanistan en Iran. De wortel leek toen nog veel op een gewone boomwortel en is bruin of wit in plaats van oranje. Wanneer de wortel in India terecht komt wordt deze gekweekt tot het model wat we vandaag de dag kennen. De kleur was toen ook nog niet oranje maar wit, geel of paars. In de 17e eeuw nam de V.O.C. de wortel mee naar Nederland. In deze tijd lagen de Nederlanders nogal overhoop met Spanje, Engeland en eigenlijk alle andere landen waar we iets mee te maken hadden. Geliefd waren we zeker niet..

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected