Geschiedenis

Dit is de bizarre reden dat we oranje worteltjes hebben

We danken oranje wortels aan ons koningshuis

Willem van Oranje was onze nationale held en de Nederlanders wilden graag laten zien dat ze hem steunden in deze tijd van oorlog. Dit is de reden dat de achterban van Willem van Oranje begon met het kweten van oranje worteltjes!

Tijdens de Spaanse bezetting werden oranje worteltjes een subtiel teken van verzet en nationale trots. Had je oranje worteltjes in je tuin groeien of serveerde je oranje wortel dan liet je zien dat je je verzette tegen de Spanjaarden. Vol trots kon je zo laten zien dat je achter Willem stond wanneer je een stoofpotje met oranje worteltjes at. De eerste oranjehype was een feit!

oranje worteltjes

Toen Willem van Oranje daadwerkelijk aan de macht kwam en een einde maakte aan de Spaanse bezetting waren de oranje worteltjes niet aan te slepen. Er was zo veel vraag naar dat alle ander kleuren wortels al snel uit ons land verdwenen. Nederland werd de grootste wortel kweker van de wereld en zo moest iedereen meedoen met de oranje gekte.

Toch leuk om te weten dat de hele wereld op onze nationale trots knabbelt. Hoogste tijd om onze oranje creatie tot nationale groente inclusief nationale feestdag uit te roepen. Lijkt me super gezellig! Worteldag bestaat trouwens al. Ooit heeft ene Ron Gordon bedacht dat dagen waarop de dag en de maand beiden de wortel zijn van de laatste twee cijfers van het jaartal Worteldagen zijn. Zo is 09-09-1981 een worteldag en 03-03-2009 ook. Tsja, je moet er maar opkomen…

Verder lezen: Ga je van worteltjes écht beter zien?

error: Content is protected