Cultuur Geschiedenis

7 December feitjes over Sinterklaas die je nog niet kende

feiten over sinterklaas

1. 6 December?

Rond het jaar 340 overleed Sint Nicolaas op 6 December. Na zijn dood werd hij heilig verklaard en ontstonden rond zijn goede daden allerlei legendes. We vieren dus niet zijn verjaardag maar zijn sterfdag. Want ook op 5 december is de Sint niet jarig. Nee, vroeger begon de volgende dag al om 18:00 uur. Pakjes avond valt dus van oudsher op 6 december. In België pakken kinderen nog steeds op de vroege ochtend op 6 december hun cadeautjes uit.

2. Turkije? Spanje? Italië?

Waar komt de Sint nu eigenlijk vandaan? Sint Nicolaas was de bisschop van Myra (Klein-Azië). Tegenwoordig is dit Turkije. Hier is hij ook begraven. Maar in 1087 zijn de beenderen van de Sint verplaatst naar het Italiaanse Bari. Dit stukje Italië is lang in handen geweest van de Spanjaarden. Omdat ook veel luxe artikelen en snoepgoed uit Spanje kwam is dit waarschijnlijk de reden dat de Sint nu in Spanje woont.

3. Pietenpakjes

De Bisschop van Myra had zijn eigen persoonlijke dienaren. Deze werden pages genoemd. De traditionele kleding die Pieten dragen komt overeen met de kleding van pages. Er wordt niets gezegd over de huidskleur van de traditionele pages.

4. Hoe oud is de Sint

Sint Nicolaas is in het jaar 270 geboren. Dit betekend dat hij inmiddels al 1749 jaar oud is! Wat een leeftijd!

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected