Gezondheid Weetje

Wat is gezonder: friet uit de oven, de airfryer of de frituur?

friet patat gezonder oven airfryer frituur

Wie houdt er niet van een lekkere portie friet (of patat, wat jij wil). Maar wanneer je in de supermarkt in de vriezer duikt zie je dat je kan kiezen tussen heel veel soorten friet. Er is speciale friet voor de airfryer, de oven en de frituur. Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen al deze soorten patat? Wat is bijvoorbeeld de gezondste keuze? Friet uit de oven, airfryer of frituurpan?

Op zich is een patatje zo slecht nog niet voor je lijn. Een onbewerkte portie friet bevat gemiddeld 155 calorieën per 100 gram. Dat is minder dan de 240 calorieën die gemiddeld in 100 gram brood zitten.  Maar in (volkoren) brood zitten natuurlijk meer vezels en minder vet. Daarom is een bruine boterham wel een betere keuze voor je gezondheid. Daarnaast eten maar weinig mensen een frietje zonder saus. En het is juist deze mayonaise, curry of pindasaus die de calorieën lekker laat oplopen.

Mocht je toch graag een frietje willen maken, welke manier van friet bakken is dan de gezondste keuze? We hebben het voor je uitgezocht.

De verschillen

De meeste mensen zullen nu gelijk zeggen: ‘ja, de airfryer friet, die is natuurlijk het gezondst.’ De airfryer maakt gebruik van heteluchtcirculatie en soms een klein beetje olie. In vergelijking met een frituurpan gebruik je zo veel minder vet. Maar wanneer je de speciale airfryer friet in de winkel koopt en de verpakking eens goed bestudeert zal je iets opvallen.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected