Natuur

Ga je van worteltjes écht beter zien?

Ga je van het eten van worteltjes beter zien? Nee, dat ga je niet. Kort maar krachtig. De theorie werd in 1990 ontkracht door een Australisch onderzoek. Zij keken of de vitamine A in worteltjes inderdaad een gunstig effect heeft op het gezichtsvermogen. Proefpersonen met een verslechtert zicht kregen geruime tijd veel worteltjes te eten. De resultaten lieten helaas zien dat er geen enkel verschil was na deze wortelrijke periode.

ga je van worteltjes beter zien

Maar waarom denken we dan dat je van worteltjes beter gaat zien?

Niet alleen in Europa maar een heel groot gedeelte van onze planeet zweert bij worteltjes om beter te kunnen zien. Maar waarom denken zoveel mensen dit? Leuk verhaal dit, al zeg ik het zelf. Het is namelijk één van de best geloofde en meest wijd verspreide roddels ooit!

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werkten de Britten als eerste met een nieuw top-secret hebbedingetje, radar. Hiermee konden zij gemakkelijk vijandelijke vliegtuigen traceren, zelfs in het donker. De Britten hadden zo een enorm voordeel ten opzichte van de Duitsers. Om deze belangrijke uitvinding geheim te houden bedacht de Britse luchtmacht een roddel. De piloten zouden veel wortels eten waardoor ze de vijand ’s nachts beter konden zien. En iedereen trapte erin, zelfs nu nog!

Er zit wel een kern van waarheid in het verhaal. De vitamine A in worteltjes is inderdaad goed voor je ogen maar verbetert je zicht niet. Het is gewoonweg gezond. Wanneer je gezond eet en genoeg vitamine A, ijzer en andere viltmanies binnen krijgt houdt je naast de rest van je lijf ook je ogen gezond. Gaat je zicht achteruit door ouderdom dan kan je dit niet verhelpen door een paar kilo’s wortels te eten. De enige oplossing is in dit geval een bezoekje aan de opticien. Jammer de bammer..

Verder lezen: Dit is de bizarre reden dat worteltjes oranje zijn.