Gezondheid

Dit is de reden dat je grijs haar krijgt

Grijs haar

We moeten er op een gegeven moment allemaal aan geloven: grijze haren. De een heeft er meer moeite mee dan de ander. Maar het is een proces wat simpelweg bij ouder worden hoort. Dus of je nu direct naar de kapper rent voor een kleurbehandeling of trots je grijze haren draagt, de grijze haren horen er gewoon bij.

Maar het is een apart iets, dat grijs worden. Want waarom kan je niet gewoon je haarkleur houden als je ouder wordt? En waarom ontdekt de één op zijn/haar dertigste al de eerste grijze haren en de ander pas in de 50? Wij zochten het uit.

Waarom wordt haar grijs?

De kleur van je haar wordt bepaald in je haarzakjes. Hier wordt door cellen melanine aangemaakt. Kort gezegd kan je lichaam twee soorten pigment aanmaken: bruin/zwart (eumelanine) of rood/blond (pheomelanine). Dit pigment wordt als een soort verfmachine gemixt, et voila, je haarkleur.

Naarmate je ouder wordt produceren deze cellen steeds minder melanine. Er is genetisch bepaald hoeveel melanine je in je leven aan kan maken, en als het op is, is het ook echt op. Wanneer een haarzakje geen pigment meer aanmaakt wordt de haar grijs en uiteindelijk wit.

grijs haar

Oorzaken van grijs haar

De belangrijkste oorzaak van grijs haar is dus ouder worden. Maar er zijn daarnaast andere factoren die het grijs worden kunnen versnellen. Roken, infectieziekte en schildklierafwijkingen beïnvloeden allemaal de aanmaak van melanine. Maar de belangrijkste oorzaak van grijs worden naar je leeftijd is stress.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Harvard hebben ontdekt dat stress écht tot grijze haren leidt. En dit kan bij extreme stress in een enorm hoog tempo gebeuren. De cellen in de haarzakjes beginnen in een stressvolle situatie sneller pigment aan te maken. En zoals we inmiddels weten raakt je pigment ooit op. Als je veel stress ervaart wordt jouw voorraad pigment dus sneller door je haar verbruikt waardoor je ook eerder grijs wordt.

Dus ontspan, ontstress, en omarm die grijze wijze haren als je ze ontdekt of breng een bezoek aan de kapper. Er over stressen werkt alleen maar averechts.

error: Content is protected