Gezondheid

Gewone chips, light chips, groente chips, wat is gezond?

groente chips gezond

Wie kan er nu een film of serie kijken zonder een bakje chips. Maar als je gezond bezig wil zijn zoek je waarschijnlijk naar een alternatief. Supermarkten doen gezellig mee met de gezonde trend en hebben de schappen vol liggen met light producten en gezondere variaties. Zo zijn er tegenwoordig light chips en groente chips, gemaakt van onder andere biet, wortel en pastinaak. Maar zijn deze chips wel zo’n gezond idee?

Zijn groente chips gezond?

Het klinkt zoveel belovend, chips gemaakt van groente. Dat is toch de beste manier om je 250 gram groente per dag binnen te krijgen! Helaas, een aantal zakken groente chips leeg eten is geen gezond idee.

Want in groente chips zit net zoveel vet als in gewone aardappel chips. Beide zijn gefrituurd in zonnebloemolie en bevatten dus vooral onverzadigde vetten. Hoewel deze bekend staan als ‘gezonde vetten’ blijven het vetten en dus een grote hoeveelheid calorieën. Per 100 gram bevatten groente chips gemiddeld 473 kcal. Gewone aardappel naturel chips hebben er net iets meer, 540 kcal per 100 gram.

Maar er zijn meer verschillen. Zo bevatten groente chips meer suikers dan gewone chips maar zit in beide ongeveer evenveel zout, 1,25 gram per 100 gram. De meeste mensen krijgen te veel zout binnen. Probeer niet meer dan 6 gram per dag te eten.

Zijn light chips gezonder dan gewone chips?

In de supermarkten vinden we steeds meer light producten. Om een light product te mogen zijn moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten light producten minimaal 30% minder calorieën, suiker of vet bevatten dan het gewone product.

gezond chips

Light chips bevatten 30% minder vet dan gewone chips, maar dit betekend niet dat ze ook 30% minder calorieën bevatten. In 100 gram light chips zitten 490 kcal, en zoals je hierboven hebt gezien bevatten gewone naturel chips 540 kcal per 100 gram. Dat is een verschil van ongeveer 10%.

Maar light chips bevatten meer zout dan gewone chips. In de light versie zit 1,4 gram zout per 100 gram!

Dus, welke soort chips zijn het gezondst?

Lang verhaal kort, chips zijn calorierijke producten met veel zout. Het maakt geen groot verschil of je light chips, groente chips of gewone aardappel chips eet. Kies dus gewoon de soort die jij het lekkerst vind maar wees er bewust van dat je aan het snacken bent. Trap niet in de val van ‘gezonde chips’ want die bestaan gewoon niet. Dus geniet en snack met mate.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected