Natuur

O nee! Is de banaan over 5 jaar uitgestorven?

Ai, dit is misschien wel heel slecht nieuws voor alle bananenliefhebbers. Er gaat een verhaal rond op internet dat onze favoriete gele kromme vriend over 5 jaar is uitgestorven… Verschrikkelijk nieuws!  Maar hoeveel is er van dit verhaal waar? Is er binnenkort werkelijk geen banaan meer op aarde te vinden of is dit een broodje aap verhaal? Wij zochten het uit.

bananen ziekteWat is er nu precies aan de hand? De wereldwijde bananenindustrie is momenteel afhankelijk van één bananensoort, de Cavendish. Dit is de banaan die ook bij ons in de supermarkt op de groente en fruit afdeling te vinden is. Deze banaan is enorm populair omdat hij in tegenstelling tot andere bananensoorten resistent is tegen de Panamaziekte. Dit is een schimmel die korte metten maakt met bananenbomen waardoor complete oogsten kunnen mislukken. Deze schimmel zorgde in de jaren 50 voor een ware bananenramp. Wereldwijd werden plantages besmet waardoor oogsten mislukten. De complete bananen industrie stortte in. Deze geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. Er is namelijk een nieuwe bananenziekte opgedoken, de Zwarte Sigatoka schimmel. Tegen deze schimmel maakt de Cavendish helaas geen enkele kans.

Deze bananen ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fijiensis en tast de bladeren van banaanbomen aan. Er ontstaan eerst geelzwarte vlekken op de bladeren waarna vervolgens de gehele plant afsterft.

Normaal ontwikkelt een plant zich voortdurend en kan deze zijn genen aanpassen om een hogere overlevingskans te hebben. Hier zit voor de Cavendish banaan een enorm probleem. Zij doen dit namelijk niet! De bananen hebben namelijk geen zaden (want dat willen consumenten niet). Nieuwe bomen ontstaan door stekken. Dit betekent dat het DNA van alle bananenbomen identiek is. Iedere boom is een kloon en dus genetisch identiek. De banaan loopt zo een enorm risico want kan zich nooit zelf aanpassen aan veranderingen in de omgeving.

De gele landen produceren bananen, in de oranje landen is Zwarte Sigatoka schimmel opgedoken.

Inmiddels rukt deze nieuwe bananenziekte hard op. Het begon in Taiwan en sloeg al gauw over naar Indonesië en China. In onder andere Jordanië, Mozambique, de Filipijnen en Pakistan zijn inmiddels hele plantages of delen daarvan onbruikbaar geworden. Wanneer een bananenplantage eenmaal door de schimmel is aangetast kan daar 30 jaar lang geen bananenboom meer groeien. Dit komt doordat de schimmel in de grond aanwezig blijft. Als de boeren nieuwe bananenbomen zouden planten zijn deze binnen de kortste keren weer ziek. Wat blijkt, de banaan is dus wel degelijk in gevaar.

Lees snel verder op de volgende pagina en ontdek of er nog een oplossing is voor dit probleem.