Wetenschap

O nee! Is de banaan over 5 jaar uitgestorven?

bananen ziekte

Ai, dit is misschien wel heel slecht nieuws voor alle bananenliefhebbers. Er gaat een verhaal rond op internet dat onze favoriete gele kromme vriend over 5 jaar is uitgestorven… Verschrikkelijk nieuws! 

Maar hoeveel is er van dit verhaal waar? Is er binnenkort werkelijk geen banaan meer op aarde te vinden of is dit een broodje aap verhaal? Wij zochten het uit.

Wat is er nu precies aan de hand? De wereldwijde bananenindustrie is momenteel afhankelijk van één bananensoort, de Cavendish. Dit is de banaan die ook bij ons in de supermarkt op de groente en fruit afdeling te vinden is. Deze banaan is enorm populair omdat hij in tegenstelling tot andere bananensoorten resistent is tegen de Panamaziekte. Dit is een schimmel die korte metten maakt met bananenbomen waardoor complete oogsten kunnen mislukken. Deze schimmel zorgde in de jaren 50 voor een ware bananenramp. Wereldwijd werden plantages besmet waardoor oogsten mislukten. De complete bananen industrie stortte in. Deze geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. Er is namelijk een nieuwe bananenziekte opgedoken, de Zwarte Sigatoka schimmel. Tegen deze schimmel maakt de Cavendish helaas geen enkele kans.

Deze bananen ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fijiensis en tast de bladeren van banaanbomen aan. Er ontstaan eerst geelzwarte vlekken op de bladeren waarna vervolgens de gehele plant afsterft.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected