Weetje

Kan je je letterlijk dood schikken?

Kan je je letterlijk dood schrikken?

Het is een uitdrukking die je vast wel eens hebt gebruikt. Je kleine broertje springt tevoorschijn uit een kast, de kat grijpt onverwacht je enkels, of een monster vult onverwacht het scherm van je televisie. “Zo, schik me dood!”.

Maar zolang je deze woorden na je schrik nog kan zeggen ben je dus zeker niet dood. Waarom zeggen we dit dan? En misschien belangrijker, kan je je letterlijk dood schrikken? Wij zochten het uit!

Kan je je letterlijk dood schikken?

Nou, niet schikken maar het antwoord is ja, je kan je echt letterlijk dood schikken. Gelukkig zijn er niet heel veel gevallen bekend maar het komt wel degelijk voor. De oorzaak is een grote hoeveelheid adrenaline. Dit is een stof die wordt aangemaakt als je schrikt. Het is super handig want dankzij adrenaline kan je je super goed op 1 ding concentreren, reageren je spieren sneller en voel je minder pijn. Alles wat je nodig hebt om een gevaarlijke situatie te overleven.

Maar als je lichaam een te grote hoeveelheid adrenaline aanmaakt kan dit fataal worden. De adrenaline zorgt er namelijk ook voor dat je hart harder gaat kloppen. Ook dit is een overlevingsmechanisme, want een harder kloppend hart betekent meer zuurstofrijk bloed voor je spieren en hersenen. Maar als er teveel adrenaline door je hart wordt gepompt kan je hart verkrampen. Dit komt doordat adrenaline voor meer calcium in je bloed zorgt, en het is calcium die je hartspier doet samentrekken. Te veel calcium betekent een verkrampte hartspier.

Ik schrik me lam

Wist je trouwens dat andere uitdrukkingen over schrikken ook niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Je kan je bijvoorbeeld letterlijk lam schikken. Uit onderzoek blijkt dat mensen bij gevaar te verdelen zijn in drie groepen. Fight (vecht), flight (vlucht), en freeze (bevries). Dit heeft betrekking op jouw natuurlijke reactie tijdens een stresssituatie zoals een gevaar of een schrikreactie. Groep fight geeft die clown die plotseling voor hun neus springt waarschijnlijk zonder na te denken een dreun, groep flight rent weg en groep freeze doet helemaal niks. Ze staan verstijfd van angst en schrikken zich letterlijk lam.

Er zijn trouwens nog geen gevallen bekend van mensen die zich letterlijk een hoedje zijn geschrokken. Maar mocht het ooit gebeuren dan is het vast voorpagina nieuws.

error: Content is protected