Wetenschap

Serieus? Krijg je van kaas nachtmerries?

Heb je wel eens gehoord van deze volkswijsheid? Wanneer je kaas eet voordat je gaat slapen zou je heftiger en realistischer dromen. De kans op nachtmerries neemt hierdoor toe. Maar wat is hier nu echt van waar? Is kaas echt je grootste nachtmerrie?
krijg je van kaas nachtmerries

In Charles Dickens zijn boek ‘A Christmas Carol’ uit 1843 wordt ook naar relaties tussen kaas en nachtmerries verwezen. Wanneer de gierige Scrooge bezoek krijgt van 3 geesten schuift hij deze hallucinaties af op de kaas die hij voor het slapen had gegeten. ”What a nightmare! It must have been that cheese I had for supper.” Tuurlijk Scrooge, het was de kaas..

In 2005 is er onderzoek gedaan naar de relaties tussen het eten van kaas en nachtmerries. 200 proefpersonen kregen een week lang een stukje kaas voor het slapen gaan. De volgende ochtend werd hen gevraagd wat ze hadden gedroomd. Wat bleek? Wel veel gekke dromen maar geen nachtmerrie te bekennen.

Heel opvallend was dat er een duidelijk verband bleek tussen de soort kaas en de soort droom die de proefpersonen hadden. Zo bleek schimmelkaas onrustige en bizarre dromen als gevolg te hebben. Cheddar laat je over je favoriete beroemdheid dromen. Edammer kaas maakt je melancholisch en neemt je terug naar het verleden. Brie had op mannen en vrouwen een verschillend effect. Vrouwen gaan er heerlijk van slapen terwijl mannen hele rare dingen gaan dromen.

Als je dit zo leest ga je toch een beetje twijfelen of kaas niet in een smartshop thuishoort. Dat je van kaas veel gaat dromen komt door een bepaalt aminozuur wat erin zit. Om een ingewikkeld verhaal over stofjes en hormonen kort te houden, je ontspant erdoor en je stress neemt af. Waarom een bepaalde soort kaas voor een specifieke droom zorgt blijft een raadsel. Maar goed, ik werk vanavond een stuk cheddar naar binnen en ga heel hard denken aan Zayn Malik, Brad Pitt én Gerard Butler. Slaap lekker!

Verder lezen: Is een tosti ongezonder dan een boterham met ham en kaas?