Gezondheid

Waarom moet je van koffie altijd meteen naar het toilet?

koffie poepen toilet

Net als onder de douche heb je vaak tijdens je toiletbezoek de meest briljante ingevingen en brein brekende levensvragen. Zo heb je vast en zeker wel eens nagedacht waarom je toch altijd direct na een kop koffie moet poepen.

Het is voor veel mensen een bekend fenomeen. We staan op, doen ons ochtend ritueel, nemen een lekker bakkie koffie en gaan vervolgens naar het toilet. Je kan er de klok op gelijk zetten. Tja, van koffie moet je poepen, maar waarom is dit eigenlijk?

Is het de schuld van de cafeïne?

Veel mensen denken dat de cafeïne in de koffie ervoor zorgt dat je darmen harder gaan werken. Je brein wordt er nu eenmaal ook wakker van, waarom zou dit niet ook gelden voor je darmen? Ja, goed bedacht! Maar waarom moet je dan niet ‘een bruine trui breien’ na een glas cola of een energiedrankje? Want daar zit ook cafeïne in.

De wetenschap heeft het uitgezocht

In 1999 deed de Universiteit van Iowa een onderzoek met 13 proefpersonen. Met een sonde werd gemeten wat er in de darmen gebeurd na het drinken van een kop koffie. De darmactiviteit bleek al enkele minuten na het drinken van een bakkie enorm toe te nemen. Er is dus bewezen dat koffie je darmen aan het werk zet. Maar hoe doet koffie dit?

Dat lees je op de volgende pagina:

error: Content is protected