Natuur

Waarom steken struisvogels hun kop in het zand?

steken struisvogels hun kop in het zand

Er circuleert al genoeg fake news op het web. Daarom schijnen wij graag licht in de duisternis en lossen zoveel mogelijk fabeltjes en onwaarheden op. Zoals dit veel gedachte feitje: struisvogels steken hun kop in het zand wanneer ze schrikken of wanneer er gevaar dreigt.

Dit is natuurlijk niet waar. Sterker nog, struisvogels steken helemaal nooit hun kop in het zand, dat kunnen ze helemaal niet. Het is voor een struisvogel helemaal niet praktisch om bij gevaar zijn kop in het zand te steken. Wanneer je op het menu staat van een roofdier is dit niet de beste verdediging. Je wordt zelfs een hele makkelijke prooi. En hoe moet je trouwens ademen met je kop in het zand??

Daarnaast kunnen struisvogels heel hard rennen en harde trappen uitdelen met hun gigantische poten. Ze hebben dus een prima verdediging tegen roofdieren en ander gevaar.

De betekenis

Het hele verhaal is dus nogal onlogisch. Toch hoor je wel eens dat iemand als een struisvogel zijn kop in het zand steekt. Er wordt dan bedoelt dat iemand de waarheid niet onder ogen durft te komen of te koppig is iets in te willen zien. De struisvogel heeft hier bar weinig mee te maken. Maar waarom denken we dit dan? Want wie kan er zich niet een tekenfilm of stripverhaal herinneren waarin een struisvogel zijn kop in het zand steek. Dit moet toch ergens vandaan komen?

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected