Eeuwige discussie Natuur

Eeuwige discussie: Is de tomaat groente of fruit?

Ok, even op een rijtje: Appels en bananen zijn fruit, boerenkool en spuitjes zijn groenten, een ananas is een vrucht, komkommers zijn volgens mij ook groente (?), en tomaten zijn uh.. geen idee, help! Wat maakt nu het verschil tussen groente en fruit? Want vooral die komkommers en tomaten zitten nogal in een twillight zone.

groente of fruit

Wanneer is iets een vrucht en wanneer een groente?

Om een einde aan deze eeuwige discussie te maken is het belangrijk om te weten wanneer iets als fruit en wanneer iets als groente wordt bestempeld. Er gaan verschillende verhalen de ronde over wat dit onderscheid maakt. Ik heb weleens gehoord dat fruit boven de grond groeit en groente onder de grond. Een andere theorie is dat fruit zoet is en een pit heeft en groente niet zoet is en geen pitten heeft.

Helaas, beide theorieën zijn niet correct. Wanneer we de wetenschappelijke tuinbouwdefinities erbij pakken zien we het volgende: “Groente is een kruidige plant. Fruit groeit aan een houtachtige plant”. Ok, duidelijk. Vraag twee is nu, ‘hoe groeien tomaten en komkommers’.

Hoe groeien tomaten en komkommers?

Beiden groeien aan een plant wat het volgens deze definitie dus fruit maakt. Maar waarom liggen tomaten en komkommers in de supermarkt dan op de groente afdeling en niet op de fruitafdeling?

Dit heeft te maken met de culturele definitie van groente en fruit. Hierbij is gewenning het belangrijkste onderdeel. Wanneer iedereen een tomaat groente noemt en hierover niet meer in discussie gaat wordt het vanzelf een groente. Ditzelfde is gebeurd met courgettes en aubergines. Dit zijn volgens de tuinbouw definities ook vruchten en geen groentes maar daar hoor je nooit iemand over.

Groente en fruit discussie fun fact

Fun fact: In de VS is de groente vs fruit discussie zelfs door het Hooggerechtshof beslist. In 1893 bepaalde de rechter in de zaak Nix vs Hedden dat tomaten groente zijn en geen fruit. Er golden in die tijd verschillende belastingtarieven voor groente en fruit waardoor het van belang was om te weten met welke soort je te maken had.

Vergeet dit artikel niet te delen op de socials!