Weetje

Wat is het verschil tussen een elektrische oven en een heteluchtoven

Grote kans dat je of een elektrische oven of een heteluchtoven in de keuken hebt staan. Maar weet jij eigenlijk wat precies het verschil is tussen deze twee?

verschil elektrische oven heteluchtoven?

Het is heel handig te weten wat voor oven je zelf is huis hebt en hoe je deze het beste kan gebruiken. Dit zal je baksels naar een hoger niveau tillen. Of misschien ben je wel op zoek naar een nieuwe oven. Dan is het goed om te weten welke oven het beste bij jou past. Lees snel verder en ontdek wat het verschil is tussen een elektrische oven en een heteluchtoven.

Alles wat je moet weten over de elektrische oven

Het grootste verschil tussen een elektrische oven en heteluchtoven is dat een elektrische oven wordt verwarmd door een verwarmingselement. Dit zit vaak aan de onderkant van de oven, maar er zijn ook elektrische ovens die zowel onder als boven een verwarmingselement hebben.

Nadelen elektrische oven:

Waar je bij een elektrische oven rekening mee moet houden is dat het wat langer kan duren voordat de oven op temperatuur is. Het halverwege aanpassen van de temperatuur neemt ook wat meer tijd in beslag. Daarnaast zal het in de oven niet overal even warm zijn. Er ontstaan zogenaamde ‘hot spots’. Leer je oven daarom goed kennen want iedere oven is anders. Wordt je pizza rechts achterin altijd net wat eerder bruin? Dan moet je hem misschien halverwege even een halve slag draaien.

Voordelen elektrische oven:

Deze hotspots kan je natuurlijk ook in je voordeel gebruiken. Zo kan je een super krokant korstje op je lasagne creëren door hem nog even bovenin de oven te zetten. Door de rekken hoger of lager in de oven te plaatsen kan je invloed op het bakproces uitoefenen. Wordt die cake wel erg snel bruin aan de bovenkant? Plaats hem dan een verdieping lager in de oven.

Maar de elektrische oven is ook zeer geschikt voor mensen die het niet te ingewikkeld willen maken. De meeste tijden en temperaturen die op verpakkingen staan zijn gericht op de elektrische oven. Je hoeft dus niet je rekenmachine erbij te pakken. Daarnaast zit je eigenlijk altijd goed wanneer je je baksel in het midden van de oven zet en de tijd en temperatuur op de verpakking volgt.

Wat kan je het beste bakken in een elektrische oven?

Bakkers die graag soufflés en macarons maken kunnen het beste voor een elektrische oven kiezen. Deze delicate baksels mislukken makkelijker in een heteluchtoven. Dit komt door de verplaatsende lucht in deze oven die letterlijk je luchtige beslag omverblaast.

verschil elektrische oven heteluchtoven

Alles wat je moet weten over de heteluchtoven

De heteluchtoven werkt met een verwarmingselement en een ventilator die warme lucht de oven in blaast.

Nadelen heteluchtoven:

De meeste heteluchtoven zijn nogal ‘enthousiast’. Ze worden heel snel, heel warm. Let dus altijd goed op je baksel. Van het ene op het andere moment kan je lasagne aanbranden. Dit is ook de reden dat voor een heteluchtoven andere baktemperaturen gelden dan voor elektrische ovens. Staat er op de verpakking dat een quiche op 200 graden in de oven moet? Verlaag de temperatuur dan met 20 graden of verkort de baktijd met 20% wanneer je een heteluchtoven gebruikt. Soms staat er op de verpakking speciaal voor de heteluchtoven een andere baktemperatuur en tijd.

Voordelen heteluchtoven:

Een heteluchtoven is sneller opgewarmd dan een elektrische oven. Je kan dus sneller aan de slag. De temperatuur kan je in de oven ook snel aanpassen. Gaat je baksel te hard? Zet gewoon de oventemperatuur wat lager.

Daarnaast is een heteluchtoven perfect voor mensen die meerdere gerechten tegelijk in de oven willen maken. Omdat de oven overal even warm is kan je gemakkelijk 2 cakes tegelijk bakken zonder dat de ene cake eerder gaart dan de ander. Let er wel op dat de oven niet te vol komt te staan. De hele lucht moet nog wel goed genoeg kunnen circuleren om alles te verwarmen.

Bij de meeste heteluchtovens kan je de ventilator uitzetten. Zo heb je eigenlijk gewoon een elektrische oven! Zo kan je per gerecht kiezen op welke manier je jouw oven wil gebruiken.

Wat kan je het beste in een heteluchtoven bakken?

Kook je graag voor grote groepen? Dan is een heteluchtoven ideaal. Je kan namelijk meerdere ovenschalen tegelijk in de oven zetten. Voor het bakken van taarten met meerdere lagen is de heteluchtoven ook ideaal. Je kan de taartlagen namelijk allemaal tegelijk bakken. Scheelt weer tijd!

error: Content is protected