Gezondheid

Verstopte neus? 5 Simpele tips om weer te kunnen ademen

verstopte neus oplossen

Een verstopte neus is geen pretje. Je moet door je mond ademen, ben misschien wat benauwd, je ruikt en proeft weinig en slapen gaat een stuk lastiger. Redenen genoeg om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.

Een verstopte neus wordt veroorzaakt door een teveel aan slijm in de neusholte en gaat vaak gepaard met een verdikking van het neusslijmvlies. Hierdoor heb je nog minder ruimte in je neus om te kunnen ademen. Hieronder vind je 5 simpele dingen die je kan doen om snel van een verstopte neus af te komen. Zo kan je weer opgelucht adem halen.

1. Zoutoplossing

Dit is niet zomaar een oplossing voor een verstopte neus, nee dit is een zout oplossing! (ja wij vinden onszelf enorm grappig). Het zout breekt het slijm in je neus af en vermindert de zwelling van het slijmvlies.

Los een theelepel keukenzout op in 200 ml warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is op het moment dat je het gebruikt. Doe de zoutoplossing vervolgens in een neusdouche of een neusspray en spoel een voor een je neusgaten. Je kan ook gewoon een kommetje gebruikten. Dan druk je een neusgat dicht en snuif je de zoutoplossing via je andere neusgat op totdat het in je keel komt. Niet inslikken!

Verder lezen: Wat is gezonder, je neus snuiten of ophalen?

2. Stoom

Stoom zorgt ervoor dat je neus en bijholtes zich openen. De stoom maakt het slijm in je neus daarnaast vloeibaarder en lost ‘harde stukjes’ op. Je kan stomen door heet water in een pan of bak te doen en hier met een theedoek over je hoofd 15 minuten boven te hangen. Een hete douche werkt eigenlijk op dezelfde manier. Voeg voor een optimaal resultaat wat eucalyptus of menthol toe. Bijvoorbeeld deze eucalyptus olie, echt heerlijk!

3. Drink water

Drink dagelijks 6 tot 8 glazen water. Als je genoeg water drinkt wordt het slijm in je neus verdunt en heb je minder last van een verstopte neus.

4. Snij een ui

Wanneer je een ui snijd lopen op een gegeven moment de tranen over je wangen. Maar dat niet alleen, je krijgt er ook een loopneus van. En dit is goed nieuws! Want dit betekent dat je neusslijmvlies actief is en de irriteren stof uit de ui afvoert.

Snij daarom bij een verstopte neus een ui om de slijmvliezen wakker te schudden. Hierdoor komt de boel los en zal je snel weer beter door je neus kunnen ademen.

5. Spice it up

Ben je dol op pittig eten? Dan is dit de oplossing voor jou. Want een verstopte neus kan je ook oplossen door pittig te eten. Dus maak een lekkere spicy curry of bestel vanavond Thais. Hete pepers bevatten de stof capsaïcine, en dit stimuleert je neusslijmvliezen en opent je holtes.  

Een verstopte neus of verkoudheid zou na ongeveer twee weken weer over moeten zijn. Maak je je zorgen over je gezondheid? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

error: Content is protected