Cultuur Geschiedenis

Dit is waarom het nieuwe jaar op 1 januari begint

waarom 1 januari

Oliebollen, appelflappen, vuurwerk, champagne en een kus om middernacht. Oud en nieuw is een knallend feestje. Maar waarom is die nacht tussen 31 december en 1 januari het vieren waard?

We weten niet beter dan dat het nieuwe jaar begint op 1 januari. Dit is vooral zo in de Westerse wereld, want er zijn genoeg mensen die nieuwsjaar op een andere dag vieren. Maar waarom hebben we ooit 1 januari gekozen als eerste dag van het jaar?

Wat vieren we eigenlijk op 1 januari?

Met oud en nieuw vieren we het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe. De aarde doet er (ongeveer) een jaar over om een rondje rond de zon te draaien. Dus we vieren het begin van een nieuw rondje om de zon. Inderdaad, een rondje, een cirkel, iets zonder begin en eind. Dus waarom is 1 januari het begin van een nieuwe cirkel?

Vroeger was alles anders

De geschiedenis kent veel verschillende kalenders. Zo vierden ze in het oude Egypte de jaarwisseling op 20 juli. In de oudheid vierden de Germanen het nieuwe jaar op de kortste dag van het jaar ( de zonnewende) en de Romeinen vierden op 1 maart het begin van een nieuw jaar. Die Romeinse kalender zien we nog steeds terug in onze maanden. September (sept = 7) , oktober (okt = 8), november (nov = 9) en december (dec = 10). Deze telling maakt januari de 11e en februari de 12e maand. Et voila, een nieuw jaar op 1 maart.

Het was uiteindelijk Julius Caesar die de jaarwisseling naar 1 januari verplaatste. Gewoon omdat hij dat mooier vond want het was het begin van een nieuwe maand zo dicht mogelijk bij de zonnewende.

Verschillende culturen

Maar lang niet alle culturen hebben deze datum overgenomen. Het Chinees Nieuwjaar begint bijvoorbeeld op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Zo zijn er nog veel meer dagen waarop verschillende culturen het nieuwe jaar vieren. Denk aan Islamitisch Nieuwjaar (Muharram), het Hindoistische Holi, Perzisch Nieuwjaar (Noroez) en Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana).

Verder lezen: Waarom steken we vuurwerk af met oud en nieuw?

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected