Gezondheid Weetje

Waarom je een geopend conservenblik nooit in de koelkast mag bewaren

Voedsel in blik is volkomen veilig om te eten. Het wordt pas een risico wanneer het blik is geopend. Wanneer er zuurstof in het blik komt ontstaat er een chemische reactie. De stoffen die hierbij vrijkomen kunnen in het eten terechtkomen, waaronder tin. Wanneer jij vervolgens het voedsel eet krijg je deze stoffen ook binnen. En hier kan je ziek van worden. Dit heet blik vergiftiging of tin vergiftiging.

Je wordt niet direct ziek wanneer je een keer blik binnenkrijgt. Maar wanneer de schadelijke stoffen zich opstapelen in je lijf kan je maagklachten, nierschade en hartproblemen krijgen. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor blik vergiftiging.

geopend conservenblik bewaren

Beschermlaagje

Vroeger kwam dit veel vaker voor. Dit komt doordat de blikken vroeger nog geen beschermlaagje aan de binnenkant hadden. Tegenwoordig hebben alle blikken een dun plastic laagje aan de binnenkant. Hierdoor komt het blik niet in contact met de inhoud waardoor het risico op blikvergiftiging enorm is verkleind. Maar dit is geen waterdicht systeem. Het laagje aan de binnenkant kan beschadigd raken. Als jij bijvoorbeeld met een vork een schijfje ananas uit een blik vist kan je gemakkelijk ook de binnenkant van het blik raken. Zet je dit blikje vervolgens terug in de koelkast dan loop je risico om ziek te worden.

Buiten Europa komen overigens nog wel vaak conversenblikken zonder beschermlaagje voor.

Hoe kan je het beste voedsel uit blik bewaren?

Wat je het beste kan doen is de restjes uit een geopend conservenblik in een afsluitbaar bakje bewaren. Gooi het blikje gelijk weg. Dankzij een goed afsluitbaar bakje blijft de inhoud langer vers, loop je geen risico op blikvergiftiging, en heb je geen last van geurtjes in de koelkast. Win, win, win.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer onze leuke weetjes.

error: Content is protected