Dieren

Dit is waarom je eenden beter geen brood kan voeren

eenden geen brood voeren

Wie is er niet groot mee geworden: eendjes voeren. Met een zak oud brood op naar de vijver in het park om de eenden eens flink te verwennen. Eenden blij, kinderen blij, ouders blij.

Maar wat blijkt nu, je kan eenden beter geen brood voeren! Het is iets wat veel mensen nog niet weten. Zeker in de winter denken veel mensen dat ze de watervogels moeten helpen aan voldoende voedsel door ze brood te voeren. Maar de vogelbescherming en Stichting Dieren Lot waarschuwen dat brood niet gezond is voor eenden.

Waarom kan je eenden beter geen brood voeren?

Brood is niet gezond voor eenden. Eigenlijk is het hun fastfood en zo zou je het ook moeten beschouwen. Dus elke dag is ongezond, maar af en toe mag het wel. Net als wij hebben eenden variatie nodig in hun voeding. We kennen niet voor niets de schijf van vijf. Als we elke dag hetzelfde eten krijgen we een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

Dit geldt ook voor eenden. In brood zitten maar een beperkt aantal voedingsstoffen en vooral veel koolhydraten. Ze worden er vooral dik en ongezond van. Daarnaast worden eenden behoorlijk lui als ze dagelijks brood gevoerd krijgen. Het is ook veel makkelijker om te wachten tot er mensen langs komen en stukjes brood te eten dan zelf voedsel te moeten zoeken.

Het resultaat van al deze ‘thuisbezorgd maaltijden’ is dat de eenden bijna alleen nog maar brood eten. Want jij bent echt niet de enige die op een dag de eendjes gaat voeren. De eenden krijgen zo steeds meer tekorten en worden vervolgens niet oud..

Denk ook aan de omgeving

eenden geen brood voeren

Sommige mensen gaan niet met een paar oude kapjes naar de vijver maar nemen een heel volkoren, twee croissantjes, een stokbrood en wat pistoletjes mee voor de eenden. Vaak blijft een groot deel van al dat brood liggen. Zonde, maar ook vervuilend! Dit zorgt voor meer algen en kroos in het water waardoor vissen kunnen sterven.  

En wist je dat eenden veel meer poepen wanneer ze brood eten in plaats van natuurlijk voedsel? Dit zorgt ook weer voor vervuiling en is niet goed voor de eenden.

Wat kan je eenden het beste voeren?

Ok, liever geen brood meer dus, maar wat kan je dan nog wel aan de eenden voeren? Nou, eigenlijk hoef je de eenden niet te voeren. Ze kunnen zich prima redden zonder brood. Eenden en andere water vogels leven het langst en gezondst als ze gewoon hun natuurlijke voedsel eten. Denk aan waterplanten, gras, insecten en zaden. Zelfs in de winter kunnen we gewoon gras en waterplanten vinden.

Maar ja, het is toch wel heel leuk voor de kinderen om de eenden te voeren. Ze leren hierdoor over de natuur en het is fijn om even buiten te zijn. Een goed alternatief om aan de eenden te voeren in plaats van brood zijn diepvries erwten en mais. Je kan ook vogelzaad mee nemen naar de vijver en er bestaat tegenwoordig zelfs speciaal eendenvoer. Eenden blij, kinderen blij, ouders blij.

En wat doe je met het oude brood?

Oud brood in de prullenbak gooien is zonde want voedselverspilling is natuurlijk iets wat we niet willen. Ga daarom slim om met een brood. Vries de helft bijvoorbeeld in als je weet dat je een heel brood niet op krijgt voordat het oud wordt. Brood wat niet meer super vers is kan je roosteren, gebruiken voor tosti’s of wentelteefjes. Je kan er ook paneermeel en croutons van maken. Als het brood echt niet meer eetbaar is doe het dan in de GFT-bak of compostbak.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected