Cultuur

Proosten, waarom doen we dat eigenlijk?

waarom proosten we
In elke cultuur zeggen we wel iets wanneer we een drankje drinken met iemand. Cheers! Chin Chin! Ad fundum! Proost! Vaak tikken we ook nog de glazen tegen elkaar tot we een vrolijke “pling” horen. Best gek als je er over nadenkt, want wat is hier de toegevoegde waarde van? Dit doe je toch ook niet met je glas melk ‘s ochtends aan het ontbijt of je kopje koffie na het eten?

Er gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van proosten. Het tegen elkaar tikken van drinkbekers stamt volgens sommigen uit de middeleeuwen. Wanneer tijdens oorlogen vredesbesprekingen werden gehouden kwam het nog wel eens voor dat de ene lord de andere vergiftigde door met de drank van de ander te knoeien. Wie een serie zoals Game of Thrones kijkt weet precies waar deze angst vandaan komt.

Om dit wantrouwen enigszins weg te nemen sloegen de heren met de bekers tegen elkaar waardoor er altijd wel een beetje drank van de ene beker in de ander spatte. Op deze manier kon je erop vertrouwen dat je veilig je beker leeg kon drinken zonder het loodje te leggen. Een goede proost gaat dus zo hard dat de drank over de rand gutst, good to know! Helaas bestaat er geen enkel bewijs dat deze theorie echt waar is.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected