Natuur

Waarom smaakt koriander voor sommige naar zeep?

Koriander: je bent er gek op of je vindt het niet te eten. Degene die dit groene plantje verafschuwen zeggen vaak dat het naar zeep smaakt. De lovers daarentegen snappen niet waar deze associatie vandaan komt. Zeep? Hoe komen ze erbij! Waar komt deze grote tweesplitsing in smaak vandaan? Een beetje vreemd is het wel.. De wetenschap heeft dit mysterie opgelost! Go science!
waarom koriander naar zeep smaakt

Er blijken zo’n zes verschillende vetmoleculen in koriander te zitten die toevallig overeenkomen met zes moleculen die we ook terugvinden in zeepproducten. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat de sommige de smaak van koriander vergelijken met zeepproducten. Maar waarom smaakt het dan niet voor iedereen naar zeep? Want voor een hele grote groep smaakt koriander niet naar zeep maar gewoon naar … koriander.

Het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia ontdekte dat de associatie met zeep te maken heeft met je genen. Je mag je ouders dus bedanken voor je love or hate relatie met dit kruid. Er bestaat een gen wat ervoor zorgt dat je aldehyde chemicaliën kan ruiken. Deze komen voor in zowel zeep als koriander. Ben je drager van dit gen dan ben je genetisch geprogrammeerd om de zeepsmaak in het kruid te kunnen proeven en ruiken.

Ongeveer 15% van de Europeanen is drager van dit gen. Hiermee is Europa het continent met de meeste koriander haters. In andere delen van de wereld komt dit veel minder voor. In Azië zijn er zelfs zo goed als geen mensen die dit gen dragen. Dit verklaart ook het grootschalige gebruik van koriander in de Aziatische keuken.

Ben je geen drager van het gen en dus dol op koriander kan het volgende verhaal er waarschijnlijk voor zorgen dat je love-relatie met dit kruid wat af neemt. Koriander dankt zijn naam uit het Grieks en betekent zoiets als bedwants.. Je weet wel, die bloedzuigende kriebel beestjes die je liever niet in je matras terugvindt. Juk! Schijnbaar is de geur van koriander vergelijkbaar met de lucht van een met bedwants geïnfecteerd bed.. Ja, nog meer juk..