Weetje Wetenschap

Wakker voordat je wekker gaat? Dit is de reden

2. Je biologische klok

We hebben van nature een ingebouwde wekker. We worden moe wanneer het donker wordt en worden wakker van licht en geluid. In de tijd dat de wekker nog niet was uitgevonden werden mensen altijd gewoon op die manier wakker. Zonlicht viel naar binnen, vogels begonnen te fluiten, dus het is tijd om op te staan. En deze biologische klok is niet plotseling verdwenen met de uitvinding van de alarmklok.

Wakker voordat je wekker gaat

3. Ritme en regelmaat

Dit zal voor veel mensen een zeer herkenbaar fenomeen zijn: Je staat doordeweeks altijd om 7:00 uur op, maar in het weekend mag je lekker uitslapen. Je kan niet wachten om zaterdagochtend pas tegen 10:00 uur je nest uit te kruipen. Maar helaas, ook op zaterdag ben jij gewoon om 7:00 uur klaarwakker. Waarom?!

Je lichaam went aan ritme en regelmaat. Dus als jij 5 dagen in de week op 7:00 uur opstaat, zal je brein zo geprogrammeerd worden dat je rond 7:00 uur uit jezelf wakker wordt. Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar je kan dit ritme het beste niet verstoren. Wanneer je in het weekend toch uren langer gaat slapen dan doordeweeks zal je maandagochtend echt verschrikkelijk moe en waarschijnlijk sacherijnig wakker worden.

4. Je bent een ochtendmens of een avondmens

Ochtendmensen hebben een slaappatroon wat meer lijkt op dat van je biologische klok. Daarom worden zij vaak uitgeruster, en nog voordat de wekker gaat, wakker. Of je een ochtendmens of avondmens bent wordt voor het grootste deel bepaald door je slaapritme. Wil je echt supergraag een ochtendmens zijn maar ben je op het moment een avondmens, dan kan je dit dus gewoon trainen.

Conclusie

Wordt je dus vaak voordat je wekker afgaat al wakker? Dan hoef je je zeker geen zorgen te maken. Zo lang jij je uitgerust en opgeladen voelt is er niets aan de hand. Het is zelfs heel gezond om eerder wakker te worden. Zo weet je zeker dat je voldoende slaap het gehad. Kan je die rustige kwartiertjes in de ochtend mooi even voor jezelf gebruiken. Kop thee, krantje, yoga, rondje hardlopen?

Wanneer op vreemde tijden wakker wordt en je niet uitgerust voelt kan dit betekenen dat je niet goed slaapt. Je kan te licht slapen waardoor je gemakkelijk wakker wordt van geluiden. Probeer in dit geval eerder naar bed te gaan, geen beeldschermen te gebruiken vlak voor het slapen, en zorg voor een goede donkere slaapkamer.

error: Content is protected