Eeuwige discussie

Wat is nu beter: tandenpoetsen voor of na het ontbijt?

Je hebt in heel veel gevallen twee soorten mensen. De WC-rol hangt voor- of achterlangs, een cracker besmeer je aan de ene of andere kant en je poetst je tanden voor of na het ontbijt.

tandenpoetsen Hoe je een WC-rol ophang of hoe je je crackers besmeert heeft geen invloed op je gezondheid, maar het moment van tandenpoetsen wel. Het is dus heel handig om te weten wat tandartsen en mondhygiënisten hierover te zeggen hebben. Is het ene moment daadwerkelijk beter dan het andere of maakt het niets uit? Het verlossende antwoord vind je hier!

Zelf poets ik mijn tanden altijd na het eten omdat ik van mening ben dat de combinatie van mint en koffie/ei/melk echt ronduit verschrikkelijk is. Daarnaast vind ik het wel zo fris om de koffie/ei lucht na het ontbijt juist weg te poetsen met een lekker fris mint geurtje. Wel zo fijn voor mijn collega’s de rest van de dag.

Het blijkt dat ik niet de enige ben die na het ontbijt pas tanden poetst. Het merendeel van de bevolking doet dit. Hoor jij ook bij deze groep? Nou, hou je vast: je poetst je tanden al je hele leven verkeerd! Schokkend!

Tandartsen raden aan je tanden bij voorkeur voor het ontbijt te poetsen, maar waarom is dat?

Op internet gaan allerlei sterke verhalen rond over bijtende zuren in je ontbijt die er voor zouden zorgen dat je tanden voor je ogen wegrotten zodra je met een tandenborstel deze zuren in je glazuur wrijft. Deze theorie zou inderdaad betekenen dat het beter is je tanden te poetsen voordat je ontbijt. Op deze manier voorkom je dat de zuren uit je ontbijt in het glazuur worden gewreven waardoor het beschadigt. Dood eng verhaal natuurlijk en veel mensen geloven dit. Maar is dit terecht?

Wat zegt de wetenschap hierover?

De Amsterdamse hoogleraar preventieve tandheelkunde, Cor van Loveren, is van mening dat dit gelukkig allemaal wel meevalt.

“Gaatjes ontstaan niet omdat je een keertje slecht poetst, maar omdat je gedurende langere tijd bepaalde plekken niet goed schoonmaakt. Het belangrijkste is daarom dat er, ook in de ochtend, eens goede aandacht aan het poetsen wordt gegeven. Zodat alle tanden goed worden gereinigd.”

Het verhaal over die bijtende zuren is niet helemaal ongegrond. Zuren zijn inderdaad slecht voor je glazuur en kunnen dit op lange termijn wel aantasten. Wanneer je je tanden na het ontbijt poetst heeft dit dus, hoewel minimaal, toch invloed op je tandgezondheid. Dit is de reden dat tandartsen de voorkeur geven aan poetsen voor het ontbijt.

Wil je je glazuur echt beschermen? Dan is de beste manier je gebit gezond te houden te minderen met zuren en suiker en je tanden voor het slapen gronding te reinigen. Het maakt dan zeer weinig verschil of je je tanden voor of na het ontbijt poetst.

Wanneer poets jij ’s ochtends je tanden? Wist jij het antwoord op deze vraag al? Laat het je vrienden en familie weten via Facebook en Pinterest!

Bron: Trouw