Cultuur

Wie was er eerder? Jezus of de Paashaas

pasen

Hoe vier jij Pasen? Waarschijnlijk met een lekker ontbijtje: gekookte eitjes, croissantjes en versgeperst sinaasappelsap. Maar wat komt daarna? Rennen de kinderen vervolgens de tuin in opzoek naar gekleurde paaseieren, ga je naar de kerk of doe je allebei?

Tegenwoordig bestaat het westerse paasfeest uit veel verschillende tradities en gebruiken. Iedereen viert dit feest op zijn of haar eigen manier. Maar hoeveel weet jij over Pasen? Wie was er bijvoorbeeld eerder: Jezus of de Paashaas.

De meesten weten wel dat het Paasfeest een christelijk feest is. Er wordt gevierd dat Jezus na drie dagen is opgestaan uit de dood. Door dit offer werden alle mensen bevrijd van hun zonden. Bestond er in de tijd voor Jezus dan nog helemaal geen Paasfeest? O jazeker wel! Sterker nog, toen Jezus nog door Jeruzalem liep vierde hij hoogstwaarschijnlijk zelf ook mee.

Dit feest is het Joodse Pesach feest. De Joden vieren dat hun volk werd bevrijd uit Egypte en van de slavernij. Het volk moest hals over kop vertrekken en bakten daarom broden zonder gist om mee te nemen op hun reis. De matzes (opgerezen broden) bij het paasontbijt herinneren nog aan het joodse Pesachfeest. In de tijd van Jezus was het Pesach feest één van de belangrijkste feesten.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected