Cultuur

Wie was er eerder? Jezus of de Paashaas

Hoe vier jij Pasen?

Waarschijnlijk met een lekker ontbijtje: gekookte eitjes, croissantjes en versgeperst sinaasappelsap. Maar wat komt daarna? Rennen de kinderen vervolgens de tuin in opzoek naar gekleurde paaseieren, ga je naar de kerk of doe je allebei? Tegenwoordig bestaat het westerse paasfeest uit veel verschillende tradities en gebruiken. Iedereen viert dit feest op zijn of haar eigen manier. Maar hoeveel weet jij over Pasen? Wie was er bijvoorbeeld eerder: Jezus of de Paashaas.

pasenDe meesten weten wel dat het Paasfeest een christelijk feest is. Er wordt gevierd dat Jezus na drie dagen is opgestaan uit de dood. Door dit offer werden alle mensen bevrijd van hun zonden. Bestond er in de tijd voor Jezus dan nog helemaal geen Paasfeest? O jazeker wel! Sterker nog, toen Jezus nog door Jeruzalem liep vierde hij hoogstwaarschijnlijk zelf ook mee.

Dit feest is het Joodse Pesach feest. De Joden vieren dat hun volk werd bevrijd uit Egypte en van de slavernij. Het volk moest hals over kop vertrekken en bakten daarom broden zonder gist om mee te nemen op hun reis. De matzes (opgerezen broden) bij het paasontbijt herinneren nog aan het joodse Pesachfeest. In de tijd van Jezus was het Pesach feest één van de belangrijkste feesten.

Ok, tot dus ver nog geen haas of konijn te bekennen. Toch is deze haas niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de paashaas. Eén van de populairste is dat de paashaas voortkomt uit het Germaanse lentefeest. Dit was een heidens feest waarmee de godin van de vruchtbaarheid en de lente werd vereerd. Haar naam: Eastra, heet de basis gelegd voor het Engelse woord voor Pasen: Eastern.

Volgens de mythologie bezocht Eastra de aarde meestal in de vorm van een haas. Zie je dus aan het begin van de lente een haas rond hoppen? Dan kan dit zomaar eens Eastra zijn. Volgens deze theorie bestaat de Paashaas dus al langer dan Jezus.

Pasen is tegenwoordig dus een ware mengelmoes van feesten en geloven. Ach, mooi toch?

Vrolijk Pasen! Vergeet dit verhaal niet te delen op Facebook!