Gezondheid

Zo draag je een mondkapje zonder dat je bril beslaat

mondkapje bril beslaat

Dit is zo’n probleem waarvan je waarschijnlijk nooit had gedacht dat je het ooit in je leven zou hebben. Maar nu we door de corona pandemie massaal mondkapjes zijn gaan dragen is dat wel anders.

Dankzij het dragen van een mondkapje kunnen we de mensen om ons heen beschermen. Superhandig en hard nodig in deze tijd. Maar met de komst van de mondkapjes lopen we ook tegen nieuwe problemen aan. Want iedereen die dagelijks een bril draagt zal zich inmiddels afvragen: Hoe draag ik een mondkapje zonder dat mijn bril beslaat?

Wanneer je een mondkapje draagt blaas je de warme vochtige lucht uit je mond en neus omhoog langs je wangen. Zo komt de warme lucht achter je brillenglazen terecht waardoor er condens op de glazen ontstaat. Heel vervelend want daardoor zie je veel minder, én je mag niet aan je gezicht zitten dus met je vinger het condens wegvegen is geen optie..

Nou, zoek niet verder want wij hebben een aantal handige trucjes tegen dit probleem op een rij gezet. Probeer ze uit en kies degene die het beste bij jou past. Of een bepaalde methode werkt is namelijk afhankelijk van het soort mondkapje, de vorm van je gezicht en de temperatuur.

1. Zeep en water

Een onderzoek uit 2011 in een medisch tijdschrift wees uit dat deze methode veel wordt gebruikt door artsen, tandartsen en mondhygiënisten. Deze beroepen zijn al jarenlang bekend met het probleem van beslagen brillenglazen door het dragen van een mondkapje. Tijdens een operatie is het natuurlijk enorm onhandig wanneer je bril beslaat.

Het helpt om direct voor het opzetten van het mondkapje de bril te wassen met zeep en water. Je kan hiervoor een simpele handzeep of een mild afwasmiddel gebruiken. Grijp niet naar heftige schoonmaakmiddelen en zeker geen producten met een ‘schurende werking’, want daar gaan je brillenglazen van kapot.

Schud na het wassen het overtollige sop van je bril en laat hem drogen. Je kan de glazen ook voorzichtig droogwrijven met een zachte doek. Als het goed is beslaan de brillenglazen nu voorlopig niet meer wanneer je een mondkapje draagt. Want het laagje zeep op de glazen zorgt ervoor dat de vochtige lucht niet kan condenseren.

Op de volgende pagina ontdek je nog 3 tips om een ontkapje te dragen zonder dat je bril beslaat:

error: Content is protected