Weetje

Dit is de reden dat jij altijd wordt gecontroleerd bij de zelfscankassa

zelfscankassa controle

Wat zijn die zelfscankassas toch een uitvinding! Boodschappen doen gaat op deze manier veel sneller en je hoeft je niet meer druk te maken over de veroordelende blik van de kassamedewerker als je voor de derde keer in de week een pizza, 6 plakken chocola en een bak ijs komt halen.

Maar de zelfscankassa heeft ook een nadeel. Ken je die nieuwe blik van het winkelpersoneel? De “Heb jij wel alles gescand wat er in je tas verdwijnt?” blik. Afentoe vindt er een controle plaats en komt een medewerker een aantal van de producten in je tas nogmaals scannen (zien ze toch nog die pizza en plakken chocola..). Maar waar de één nog nooit is gecontroleerd wordt de ander er elke keer uit gepikt. Hoe kan dit? Is dit gewoon pech of is er meer aan de hand?

Het is vaak geen willekeurige controle

Als je bij de zelfscankassa wordt gecontroleerd is dit niet toevallig. Dat lampje bij jouw kassa gaat niet spontaan branden omdat je bijvoorbeeld de 20e klant bent. Het heeft alles te maken met jouw manier van winkelen!

Winkeliers kiezen zelf hoe de zelfscankassa wordt gecontroleerd

Winkeliers kunnen zelf instellen wanneer het controle lampje gaat branden. Om de pakkans te vergroten stellen ze het bijvoorbeeld in bij bepaalde producten en product combinaties. Een opvallende combinatie is bijvoorbeeld scheerschuim en scheermesjes. Relatief dure producten die vaak samen worden gekocht. Als je maar één van de twee scant komen  ze even controleren of je de ander niet per ongeluk bent ‘vergeten’ te scannen.

zelfscankassa gecontroleerd

De computer herkent je

Maar er wordt ook naar de persoon zelf gekeken. Als jij een persoonlijke bonuskaart scant weet de computer van de kassa precies wie jij bent. Als jij heel vaak koffiefilters koopt maar nooit gemalen koffie, dan klopt dit volgens de computer niet. Dus de volgende keer dat jij een pak koffie naar buiten probeert te smokkelen gaat het controle lampje aan.

Als je een keer bent betrapt op het niet scannen van een product dan is de kans dat je bij de zelfscankassa wordt gecontroleerd ook groter. Andersom werkt dit ook, hoe vaker je goed door een controle komt hoe minder snel je nogmaals wordt gecontroleerd.

Winkeldieven treuzelen

De computer kijkt ook naar de tijd die je in de winkel hebt doorgebracht. Als je relatief weinig producten scant maar wel ruim de tijd neemt voor je boodschappen is de kans op een controle ook groter. Winkeldieven doen namelijk langer over hun boodschappen omdat ze de tijd nemen om de kat uit de boom te kijken. Beetje doorlopen dus!

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected