Geen categorie

Extra vierge olijfolie: dit is het verschil met traditionele olijfolie

Strenge regels

Niet iedere olijfolie mag zomaar extra vierge heten, maar iedere olijf kan extra vierge olijfolie worden. Het ligt dus niet aan de soort of kleur van de olijf. Het verschil zit in het productieproces.

Het belangrijkste criterium voor een extra vierge olijfolie is de zuurgraad van de olie. Deze moet altijd onder de 0,8 procent liggen. En dit bereik je alleen door met een specifieke persing.

Extra vierge olijfolie

De olijven worden geplukt wanneer ze net beginnen te kleuren. Nadat de olijven zijn geplukt worden ze gewassen en vervolgens geperst. Dit gebeurt simpelweg door ze met een grote pers plat te drukken. De olie uit deze eerste persing is extra vierge olijfolie.

Omdat er nog veel meer olie uit de olijven te persen is na deze eerste persing wordt het pulp nogmaals geperst. Want weggooien is natuurlijk zonde! De pulp wordt verhit om nog meer olie uit de olijven te kunnen persen. Dit is de traditionele olijfolie.

Welke olijfolie gebruik je?

Extra vierge olijfolie dank zijn uitgesproken smaak dus aan het feit dat het olie uit de eerste persing is. Hierin zit super veel smaak verborgen. Daarnaast zijn de olijven koud geperst waardoor er geen smaak verloren is gegaan. Deze olijfolie is heerlijk om een broodje in te dippen, over een salade te sprenkelen of aan pastasaus toe te voegen.

Traditionele olijfolie heeft minder smaak maar is verhit geweest bij het persen. Daardoor kan je deze olie heter maken dan extra vierge olijfolie zonder dat deze bitter wordt. Gebruik daarom traditionele olijfolie om vlees, groente en aardappeltjes in te bakken.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected