Gezondheid Weetje

Wat is gezonder: friet uit de oven, de airfryer of de frituur?

Extra ingrediënten

In airfryer friet zitten veel meer ingrediënten dan in gewone frituur friet. Dit komt omdat de patat in de airfryer minder goed knapperig wordt dan in de frituur. Daarom is de friet bewerkt. De patatjes hebben allemaal een speciaal laagje zetmeel. Dit extra zetmeel zorgt ervoor dat de friet net zo krokant wordt als in de frituur. Voor oven friet geldt trouwens hetzelfde verhaal. De ovenfriet bevat daarnaast ook nog vaak een extra laagje vet. Zo bakt de friet in de oven ook knapperig en goudbruin zonder dat je olie hoeft toe te voegen.

friet patat gezonder oven airfryer frituur

Maar al deze extra ingrediënten zorgen ervoor dat niet alleen de manier van bakken maar ook de soort friet van belang wordt bij de vraag welke de gezondste keuze is. Wanneer we voor alle methode dezelfde soort patat gebruiken, is de friet uit de frituur het ongezondst. Deze bevat het meeste verzadigde vet. Daarna komt de friet uit de airfryer waar je een klein beetje olie aan toe moet voegen, en de gezondste keuze is friet uit de oven (of airfryer zonder olie).

Smaken verschillen

Smaken verschillen, dus probeer eens andere soorten friet uit in de oven of de airfryer. Misschien vind jij de huismerk friet van je lokale supermarkt wel geweldig lekker uit de oven. Het verschilt per merk hoe knapperig de friet wordt en hoe lang deze moeten bakken. Als je echt gezond bezig wil zijn kan je beter geen sausjes toevoegen of bijvoorbeeld ketchup kiezen bij je friet. Dit maakt qua gezondheid en calorieën meer impact dan de bak methode van je friet.

Airfryer friet is trouwens wel het ongezondst voor je portemonnee. Deze ‘speciale’ friet is namelijk vaak duurder dan gewone frituur friet of oven friet.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste weetjes.

error: Content is protected