Wetenschap

Dit is waarom bananensmaakstof niet naar banaan smaakt

banaan smaakstof

Is dit jou ook opgevallen? Er zijn honderden producten te koop met bananensmaak. Denk maar aan yoghurt, kwark, ijsjes, milkshakes, en snoep.

Ben je net helemaal gelukkig met je zorgvuldig uitgezochte bakje bananenkwark blijkt de bananensmaak een enorme teleurstelling. “Dit smaakt toch helemaal niet naar banaan?!”

Het is ons van jongs af aan geleerd dat deze specifieke smaakstof naar banaan smaakt. Maar wanneer je eens goed proeft zal je erachter komen dat de smaak van een verse banaan helemaal niet lijkt op “nep banaan”. Waarom zit hier zo’n groot verschil in?

Tot 1950 zal dit verschil niemand zijn opgevallen. Toen smaakte bananensmaakstof namelijk gewoon naar banaan. Is de bananensmaakstof in de loop der jaren dan aangepast? Nee, niet de smaakstof, we hebben inmiddels een nieuwe banaan! Er was tot de jaren 50 een andere banaan op de markt die enorm populair was. Deze banaan heette de Gros Michel. Dit was dé banaan voor de bananenindustrie en wereldwijd was dit de banaan die geconsumeerd werd.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected