Gezondheid

Dit is waarom wij eieren niet gekoeld bewaren en de VS wel

eieren bewaren

Waarom moeten eieren in de VS wel gekoeld bewaard worden

Elk land heeft zijn eigen regels en wetten rondom voedselveiligheid. Deze regels moeten ervoor zorgen dat voedsel veilig wordt vervoerd, bewaard en verkocht. Het risico op ziektes en besmetting zoals voedselvergiftiging moet zo klein mogelijk zijn.

Eieren zijn vatbaar voor de salmonella bacterie. Deze bacterie is ook de reden dat je nooit rauwe kip moet eten. Wanneer eieren niet op de juiste manier worden bewaard kan deze bacterie in de eieren terecht komen. Als je een besmet ei eet kan je behoorlijk ziek worden. Kleine kinderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen zelfs komen te overleiden.

In de VS is daarom besloten om alle eieren eerst goed schoon te maken voordat ze in de schappen van de winkels terecht komen. De eieren gaan door een soort grote eier-wasstraat voordat ze gekoeld worden vervoerd naar de supermarkten. In de supermarkt worden de schone eieren wederom in de koeling verkocht. Zo wil de overheid het risico op besmetting zo klein mogelijk houden.

En waarom liggen de Europese eieren dan niet in de koeling?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. In Europa (en de rest van de wereld) worden de eieren niet gewassen voordat ze naar de winkels gaan. Hier is een hele logische reden voor. Een ei heeft namelijk een natuurlijke beschermlaag. Dit laagje zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën moeilijk van buitenaf het ei kunnen binnendringen.

Maar als je eieren wast haal je deze natuurlijke bescherming van het ei af. Zonder dit laagje kunnen bacteriën hun kans grijpen. Het is daarom belangrijk dat gewassen eieren gekoeld te bewaren.

Als een ei eenmaal gekoeld is bewaard, is het niet meer veilig om het ei buiten de koeling te bewaren. Zodra er een condens laagje op de eierschaal is ontstaan is de beschermlaag niet meer 100% te vertrouwen. Het is overigens helemaal niet erg om niet gekoelde eieren thuis wel in de koelkast te bewaren. Dit kan geen kwaad, maar andersom dus wel.

Daarom vinden wij nog wel eens een kippenveer in onze eierdoos en zal dit in de VS echt nooit voorkomen.

Volg jij Curious Case al op Facebook? Doen, is leuk! Dan leer je elke week iets nieuws!

error: Content is protected