Cultuur Geschiedenis

De gezellige reden dat we een Tweede Paasdag hebben

Tweede Paasdag is één van de 10 officiële feestdagen in Nederland. Naast Pasen vieren we de christelijke feestdagen Hemelvaart, Pinksteren en Kerst. Maar we kennen ook de nationale feestdagen Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag.

Zijn we vrij op officiële feestdagen?

In Nederland kennen we een wet waarin is vastgelegd welke dagen officiële vrije dagen voor werknemers zijn. Maar of je op deze dagen ook echt vrij bent hangt af van de cao en je arbeidsovereenkomst. Werkgevers mogen zelf bepalen of ze willen dat je doorwerkt of niet. Vaak heb je dan wel recht op een toelage. Bevrijdingsdag wordt bijvoorbeeld door veel bedrijven eens in de vijf jaar als doorbetaalde vrije dag gezien.

Waarom valt Pasen altijd op een andere datum?

Pasen is een christelijk feest wat ieder jaar in de lente wordt gevierd. De datum is elk jaar anders omdat het Paasfeest altijd valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. De data van andere christelijke feestdagen zoals Hemelvaartsdag en Pinksteren hangen af van de datum van Pasen. Hemelvaartsdag is altijd 39 dagen later en Pinksteren valt op de 7e zondag na Pasen.

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected