Wetenschap

Waarom voel je soms een schok als je in slaap valt?

Je ligt heerlijk in je warme bed weggedoken in bergen kussens en donzige dekens. Je ogen vallen dicht en je zweeft langzaam weg naar dromenland. Maar dan ineens uit het niets, een schok! Het lijkt of je valt en je grijpt geschrokken je dekens vast. Waar kwam dit ineens vandaan?
slaap vallen schok

Je bent zeker niet de enige die weleens het gevoel heeft meters naar beneden te vallen net voordat je in slaap valt. Dit fenomeen heet de hypnagoge schok en komt bij ongeveer 70% van de mensen weleens voor. Het is zeker niet iets om je zorgen om te maken en een heel normaal verschijnsel.

Waar dit vallende gevoel precies vandaan komt is voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk. Het hele fenomeen ‘slapen’ is zelfs nog niet helemaal duidelijk. Er zijn 2 theorieën over de oorzaak van de hypnagoge schok:

Brein VS spieren

De oncontroleerbare spiertrekkingen ontstaan op het moment dat bepaalde delen van je hersenen al slapen en andere nog wakker zijn. Je brein valt namelijk niet in één keer in slaap maar in etappes. Zo kan het gebeuren dat de hersendelen die je spieren aansturen al in slaap vallen maar je waarneming nog niet. Wanneer je spieren zich op dit moment verslappen spant je lichaam zich in een reflex aan omdat je waarneming denkt dat je omvalt.

Instinkt

Een andere theorie is dat de hypnagoge schok een overblijfsel is uit de tijd dat mensen nog meer op apen leken. Het is namelijk wel zo handig dat wanneer je in een boom slaapt je brein doorheeft wanneer je van een tak dreigt te vallen.

Wanneer je tegen de slaap vecht en wakker probeert te blijven is de kans op het ervaren van een schok groter. Ook wanneer je last hebt van stress en moeilijk kan ontspannen zal je eerder het vallende gevoel meemaken.